Den sivile og militære flyplassen har stått sentralt i byens utvikling siden andre verdenskrig. Samtidig har områdene nærmest vært hermetisk lukket for byens innbyggere i snart tre generasjoner. Den "forbudte byen" Hernes, er altså et område som de færreste av dagens Bodøværinger kjenner fra innsiden. Her finnes et vakkert naturlandskap og habitat til en rekke rødlistearter og verdifulle naturtyper.
Nå skal dette enorme området atter en gang bli tilgjengelig for kommunens innbyggere, når dagens lufthavn stenges i 2029.
Men de kollektive historiene knyttet til landskapet er få. Både naturlandskapet, med mellomlandingsplass for fugler på trekk, multemyrene, reinbeite, kulturlandskapet med 39 gårdsbruk, friluftsområder med strender, er lite formidlet. Hvordan skape folkelig engasjement og eierskap i den nye bydelen, når ingen har adgang til områdene? Hvordan skapes fremtidsvyer og drømmer om et område vi ikke kjenner særlig godt, der det kollektive minnet er rustent?
Gjennom Den forbudte byen har lokale kunstnere utforsket samspillet mellom kultur og natur, fly og fugl, og hvordan dette har endret seg gjennom perioder med kultivering av våtmark, beite, matproduksjon, etablering av flyplass, og senere militær aktivitet. Kunstnernes foto, tegninger, lydverk, historier og perspektiver skal gi Bodøs befolkning en litt annerledes tilgang til ny bydel Hernes og planprosessene som pågår for fullt.
Alle kunstnere opererer i spenningsfeltet kunstnerisk praksis og dokumentariske arbeider, og tiltrekker seg et lokalt og regionalt publikum. Kunstnerne har hatt muligheter til å jobbe med prosjektet over tid, selv om tilgangen til forsvaret sine områder har vært begrenset.
Foto: Nordlandsmuséet